Kako štedjeti energiju ?

Želimo štedjeti. Ne želimo rasipati energiju . Uvijek odabiremo klima uređaje koji mogu dati više s istom količinom potrošene energije.

Želimo štedjeti

 

Smatramo da :  ono što je dobro za naše korisnike – dobro je na duge staze i za nas.

Naša vizija je približavanje funkcionalne i estetske vrijednosti konvencionalnih proizvoda kao što su klima uređaji svima koji žele razumjeti značenje i poruku održivosti u svakodnevnoj potrošnji energije.

Želimo   koristiti  klima uređaje koji zadovoljavaju naše potrebe a istodobno nemaju utjecaj  na okoliš. Uvjereni smo  da dizajn, funkcionalnost i štedljivost uz minimalni utjecaj na okoliš mogu biti dostupni i prihvatljivi većini naših korisnika.

Klima uređaji su veliki potrošači električne energije. Kako štedjeti ?

  • pazite na temperaturu prostora  svaki stupanj ispod 24 C znatno povećava potrošnju energije, slično je i kod grijanja granična temperatura treba biti   22C.
  • pametno je isključiti klima uređaje u prostorima u kojima  ne boravimo trajno.
  • dobro je klima uređaj pokrenuti ranije preko timera npr Fujitsu ASZG12LLCC ili wi fi modula Daikin FTX35 KM kako bi izbjegli veliki porast temperature u prostoru . Ovakvim načinom korištenja uz manju potrošnju energije dolazimo u prostor koji je već ohlađen ili ugrijan.

 

  • Energetska učinkovitost

Najveći  gubici energije nastaju kad postoji izravna veza između prostora kojeg hladimo/grijemo sa okolinom. (otvoren prozori, vrata ili pukotine …) što napraviti ?

  • vrata i prozore treba zatvarati nakon prozračivanja,  prije uključivanja klima uređaja.  Za eventualne pukotine je najbolje koristiti poliuretansku pjenu ili samoljepive izolacijske trake.
  • Kako bi postigli maksimalnu energetsku efikasnost  klima uređaje  potrebno je pravilno odabrati montirati i redovito čistiti 
  • Kod odabira uređaja najvažniji je odnos uložene energije i dobivene . Tehničkim rječnikom to su koeficijenti SEER i SCOP koji trebaju biti što veći  ili rječnikom potrošača to su oznake od D do A+++. Ono što često prešućuju proizvođači a bitno je kod odabira je da su ovi koeficijenti  jako ovisni o vanjskoj temperaturi. Tako da npr.  neki uređaj koji u idealnim uvjetima vanjske temperature 25 radi u klasi A+++  kod vanjske temperature 45 C  ili više ne hladi ili hladi s koeficijentom D.

Zbog sveg navedenog bitno je kod odabira uzeti u obzir veličinu prostora izolaciju i prosječne odnosno maksimalne temperature okoliša prostora kojeg hladimo.

  • Za razliku od mnogih drugih konvencionalnih uređaja klima uređaj je neupotrebljiv bez montaže i redovitog održavanja. Montažu  molim provjerite ovlaštenim servisima. Samo time omogućavate Vašem uređaju da rade tiho punim kapacitetom bez ispuštanja plina u okoliš a u konačnici što je zanimljivo ovo gotovo uvijek ispadne   povoljnije rješenje.
    Kod odabira lokacije za smještaj vanjske jedinice klima uređaja  treba izbjegavati montažu vanjske jedinice na sunčanoj strani. Također  velike udaljenosti između  vanjske  i unutarnje jedinice povećavaju gubitke.
Klima uređaj unutarnja jedinica

Unutarnju jedinicu je najbolje montirati na mjestu koje je najtoplije ljeti odnosno najhladnije zimi. Da bi nam bilo ugodno u prostoru koji klimatiziramo struju hladnog/toplog zraka usmjeravamo dalje od mjesta gdje često boravimo obično prema najudalijenoj točki na suprotnom zidu.

  • Gotovo svi klima uređaji funkcioniraju na način da uzimaju cjelokupni zrak iz prostora u kojem se nalaze 20 do 40 puta u satu obrađuju ga i vraćaju nazad očišćenog, odvlaženog i ohlađenog na željenu temperaturu u režimu hlađenja odnosno ugrijanog u režimu grijanja. Zbog ovakvog načina rada na filterima i isparivačima ostaju nečistoće koje s vremenom začepluju mrežice filtera što dalje uzrokuje teži prolaz zraka samim tim veću buku i potrošnju energije… više u članku zašto čistiti vaš klima uređaj.

Hvala na čitanju, pitanjima, komentarima,…