Zašto, montažu klima uređaja povjeriti ovlaštenom servisu

Zašto,  jer ne želite plaćati svaku godinu dolaske servisera, popravke odvoda, nadopune plina,…. Odnosno ne želite kupovati svake tri godine novi klima uređaj,  jer stari klima uređaj ne radi ….dobro.

 Giga max  & friends – sigurnost na prvom mjestu.

Montaža vanjske jedinice

Zapravo kvaliteta kondicioniranja  prostora u kojem boravite puno više  ovisi o;

  • mjestu montaže vanjske jedinice,
  • mjestu montaže unutarnje  jedinice,
  • kvaliteti spojeva,
  • pravilnom odvodu kondezata,

vašeg klima uređaja nego o samom uređaju. Za razliku od svih ostalih kućanskih uređaja, klima uređaj  je jako ovisan o montaži.

Drugim riječima   ako imate klima uređaj bez obzira na marku, koji  jako  puše po vama dok sjedite, buči, ispušta  vodu po podu  ili po zidu, smeta susjedima……… ne koristite ga .

Najčešći uzrok manjih  i većih   kvarova Vašeg klima uređaja  je pogađate-nestručna montaža. U koliko ovaj korak preskočite ili loše obavite on  gotovo uvijek vodi do – ponavljanja istog. Dakle opet birate novog majstora jer se ovaj stari više ne javlja, opet čekate termin ……

Uz sve neugodnosti to još morate sami financirati,  jer za ostvarenje prava na  jamstvo morate imati potvrdu da je montažu izvršio ovlašteni servis.

Dakle prije kupovine  provjerite:

  • dali trgovac  ima osiguran ovlašteni servis za ugradnju
  • što misle korisnici o tom servisu,
  • koliko se čeka na ugradnju,
  • dali smijete montirati vanjsku jedinicu na fasadu vaše zgrade.

Kao što ste vjerojatno imali prilike čuti, pojedine jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj već su donijele propise kojim se zabranjuje ugradnja vanjskih jedinica klima uređaja na vidljive dijelove fasada.

Ukoliko se i vi nalazite u takvoj zoni svakako povedite računa o tom  već u fazi kupovine nekretnine.  Ako sami gradite u fazi gradnje ili rekonstrukcije obavezno predvidite odgovarajuće mjesto koje će zadovoljiti propise.

Ako  se vaš objekt ne nalazi u zaštićenim zonama ovu je preporuku dobro uzeti u obzir i zbog estetskih razloga.

Nijedna vanjska jedinica klima uređaja bez obzira koliko se trudili proizvođači, zasigurno nije element koji će doprinijeti estetskom  poboljšanju izgleda vaše objekta.

Montaža vanjske jedinice po-uradi sam principu.

Montaža  unutarnje jedinice

s druge strane nije regulirana  propisima ali je vrlo važna za pravilno funkcioniranje i komfor pri korištenju. Bez obzira na izvedbu unutarnje jedinice moramo poštovati osnovno  pravilo “osigurati nesmetano strujanje zraka oko iste”.

Što se tiče komfora ali i zdravlja unutarnju jedinicu  smještamo  tako da spriječimo  direktno strujanje kondicioniranog zraka na osobe koje u prostoru borave u statičnom položaju.

Drugo jednako bitno pravilo ” klima uređaji su predviđeni da kondiciraju zrak u prostoriji u kojoj se nalaze”.  Stoga ne nagovarajte vaše montere da vam klima uređaj montiraju u hodnik ili na mjesta gdje bi puhanjem  mogli kondicirati cijeli stan.

Montaža unutarnje Giga max &friends

Dobro hlađenje prostora  temelji se na stvaranju fronte hladnog zraka uz sami strop. U drugoj fazi uspostavlja se prirodna cirkulacija kad taj ohlađeni  zrak zbog svoje težine ide prema podu dok se lakši topli zrak diže prema stropu,  gdje  se ponovno  ohladi  te se ciklus ponavlja.

To je dakle ideal kojemu treba težiti. Noviji klima uređaji svi idu u tom pravcu   odnosno sve manje i manje pušu,  a sve više hlade odnosno ovisno o režimu u kojem rade griju prostor u kojem boravimo.

Dakle, u koliko želimo kondicionirati cjelinu koja se sastoji od više prostorija, a nemamo sredstava za postavljanje uređaja u svaki dio predmetne cjeline, uvijek krenemo postavljanjem klima uređaja u najveću prostoriju.

Na ovaj način dobijemo veliki volumen  kondiciranog zraka kojeg po potrebi možemo koristiti  i za kondiciranje ostalih manjih prostorija.

Kvaliteta spojeva

Za pravilno funkcioniranje klima uređaja u split izvedbi potrebno je povezivanje vanjske i unutarnje jedinice cijevima u kojima struji rashladni medij, izvođenje odvoda kondenzata i električno povezivanje.

Postoje dva osnovna tipa montaže: podžbukna kod koje se cijevi ugrađuju u zid i koja se najčešće izvodi kod novogradnje ili veće rekonstrukcije i nadžbukna kod koje se cijevi najčešće vode kroz plastične kanalice pričvršćene na zidu a koja se izvodi kada ne postoji mogućnost ili želja za većim građevinskim zahvatima.

Spajanje klima uređaja na električnu mrežu izvodi se na vanjsku ili unutarnju jedinicu ovisno o uređaju. Ukoliko se spajanje vrši na unutarnju jedinicu iz praktičnih i estetskih razloga potrebno je predvidjeti utičnicu u neposrednoj blizini same jedinice.

Kvalitetan odvod kondezata

Što se tiče odvodnje kondenzata koji se u unutranjoj jedinici stvara u režimu hlađenja ili odvlaživanja a na izmjenjivaču vanjske jedinice prilikom odleđivanja istog potrebno je osigurati nesmetano otjecanje.

Ukoliko se odvodnja vrši u kanalizacijski sustav potrebno je ugraditi sifon kako ne bi došlo do širenja neugodnih mirisa u prostoru.

Svakako obratite pozornost da kondenzat ne otječe po fasadi jer će vrlo brzo ostaviti ružan trag. Jednako tako povedite računa da se spriječi nekontrolirano otjecanje na uređene ili javne površine.

I jedan praktičan savjet: kondenzat je voda koja ne sadrži spojeve odgovorne za tvrdoću vode stoga ga možete sakupljati i koristiti ukoliko imate uređaje koji traže korištenje omekšane vode kao npr pegla.

Više o montaži klima uređaja …

 

Hvala na čitanju, dijeljenju, komentarima